duminică, 11 septembrie 2016

Începe noul an școlar. Trei sfaturi pentru părinți


Mâine începe noul an școlar. Cei mai mulți elevi intuiesc ce urmează: își cunosc deja colegii, învățătoarea sau profesorii. Cu toate acestea, o parte din elevi nu își cunosc încă toți colegii.
               

Cei care încep acum școala, cei care s-au transferat la o școală nouă și cei care încep liceul pot simți această etapă ca fiind o perioadă mai stresantă în viața lor. Dar, părinții trec și ei printr-o situație la fel de stresantă. Pentru unii părinți și bunici este dificil să-și ia la revedere de la copiii fără să se gândească la cum va fi acomodarea acestora la școală.
                

Pentru a favoriza adaptarea la cursurile și la cerințele de la școală, puteți utiliza și aceste sfaturi:
  1. Construiți rutine. Dacă știți că este necesar să duceți copilul la școală și orele încep la 7.30, veți fi tentați să programați alarma la 6.20, știind că într-o oră sunteți de obicei gata și drumul durează 5 minute. Totuși, luați în calcul traficul și alte posibile întârzieri acasă și setați alarma cu 20 de minute mai devreme, poate chiar cu o jumătate de oră mai devreme în primele două săptămâni. Dacă puteți organiza de astăzi câte ceva (cum ar fi hainele pentru mâine, ghiozdanul), atunci faceți astfel. Veți observa dacă copilul dumneavoastră își schimbă adesea alegerile pentru haine și este o oportunitate extraordinară să discutați despre îngrijorările ei/lui.   

Mergeți împreună prin școală, să se obișnuiască cu noua clădire și să îi diminuați anxietatea de necunoscut.

După o vacanță în care regulile poate au fost flexibile, iar copiii puteau dormi dimineața cât își doreau, acum este necesar să fie gata poate la ora 7. Astfel, este nevoie să avem răbdare cu ei: poate nu vor să se spele pe dinți, poate nu vor să pună la somn la 9 sau la 10, poate nu sunt dornici să se spele cu apă rece pe față la 6.30. Dacă îi încurajăm să se trezească jucându-ne cu ei, poate reușim mai ușor să îi motivăm să se ridice din pat. Dacă știu că după ce merg la baie urmează să mănânce un mic dejun care le place, atunci este mai probabil să se grăbească. Dacă știu că la școală urmează o reîntâlnire plăcută cu colegii vor fi mai dornici să se grăbească.

Amintiți-vă că pașii aceștia mici construiesc rutine pe care copiii dumneavoastră le vor menține întreaga viață.     

  1. Faceți cunoștință cu noii vecini. Dacă pentru copilul dumneavoastră prima zi de școală reprezintă și un nou început, atunci este nevoie să vă faceți puțin timp pentru a vă plimba prin cartier și pentru a stabili întâlniri de joacă cu noii colegi din cartier. Aflați împreună unde se joacă copiii din cartier, care sunt zonele sigure și zonele mai periculoase.
Dacă știți care sunt locurile unde se întâlnesc copiii, veți fi mai liniștiți atunci când aceștia se vor întâlni cu colegii și veți putea impune limite rezonabile.  

  1. Vorbiți cu copilul. Întrebați-vă copilul dacă se îngrijorează în legătură cu începutul școlii sau cu școala. Dacă acesta nu este dispus să discute, este în regulă – îi arătați că sunteți dispuți să discutați și va veni atunci când va simți că are nevoie. Este de preferat să îi spuneți și că sunt mulți copii care se îngrijorează dacă vor fi plăcuți de colegi/profesori. Atunci, puteți vorbi despre așteptările copilului, poate despre frica lui de a nu vă dezamăgi cu rezultatele școlare.
Găsiți împreună soluții pe care le poate implementa și lăsați-l să reușească singur.     

Schimbările sunt dificile pentru oricine și probabil cu mult mai dificile pentru copiii, deoarece ei nu au trecut prin prea multe situații incomode și noi și nu știu cum ar fi mai bine să se comporte. Spuneți-i că știți că nu este o perioadă ușoară, dar nu este singur. Ce este dificil sau diferit la început poate deveni extraordinar atunci când ne acomodăm și știm ce este mai bine să facem.


Încurajați-vă copilul să își înfrunte fricile. Bucurați-vă împreună de reușitele ei/lui! 



Vă doresc succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu